lauantai 15. joulukuuta 2012

Täydellinen, TÄYDELLINEN focaccia


Eilen osui kaikki tähdet oikeille paikoille ja focaccia onnistui ylimaallisen hyvin.

Salaisuus on suola ja oliiviöljy. Ja se, että oma lapsi vahingossa lurauttaa molempia aivan liikaa.




Taikina: 2,5 dl vettä, 1/2 paketti tuorehiivaa, 1 tl suolaa, 1 dl parmesan-raastetta, noin 7 dl vehnäjauhoja
noin 0,7 dl oliiviöljyä
 
Päälle periaatteessa mitä italialaistyyppistä antipastoa vain, oliivit, artisokat, pepperoni, chorizo, tomaatit, kaikki käy. Meillä oli kourallinen mustia oliiveja, pari rkl aurinkokoivattuja tomaatteja, kourallinen etikassa säilöttyä punaista paprikaa, rosmariinia, lisää oliiviöljyä ja parmesanraastetta, balilaista sormisuolaa.
Liota hiiva kädenlämpöiseen olueen. Lisää suola ja juustoraaste. Alusta taikinaan jauhot, ja lopuksi öljy. Taikina saa jäädä aika öljyiseksi. Anna levätä noin 30 minuuttia lämpimässä. Kauli vuokaan leivinpaperin päälle. Napsauta uuni päälle ja anna kohota noin puoli tuntia.  Painele koloihin vapaalla kädellä päällisiä. Levitä runsaasti oliiviöljyä sudilla leivälle. Voi myös käyttää sitä öljyä, missä päällisen ainekset on lionneet. Ripottele päälle timjamia tai muuta yrttiä ja suolaa, paljon suolaa. (HUOM. Älä sitten todellakaan säästele öljyn ja suolan kanssa tässä vaiheessa.) Ripottele lopuksi päälle parmesanraastetta. Paista noin 200 asteessa noin 10-15 minuuttia. Sudi heti uunista tulleen leivän päälle vielä lisää oliiviöljyä.
 
Nauti heti.
 
Ihanaa, suolaista ja öljyistä. Lempimakuja.

1 kommentti:

  1. Heippa!

    Käytitkö siis taikinan pohjana kokonaan olutta - ei laisinkaan vettä? Ja onko väliä minkä tyyppistä olutta käyttää? Hehheh en ole mikään mestari näissä hommissa, kuten kysymyksistä huomaa.. :)

    Mutta kuulostaa, ja näyttää, herkulta, ja ajattelin viikonloppuna valmistujaispöytään tätä tehdä - toivottavasti tähdet on kohdallaan, sillä en ole koskaan aiemmin tehnyt foccaciaa.

    VastaaPoista